Doe mee: Teken een Pact om je kinderen te beschermen

In België krijgen kinderen op steeds jongere leeftijd een smartphone – vaak een nieuw toestel, maar soms ook gewoon een oud model van hun ouders. Het is bijna een ritueel geworden: kinderen smeken om een telefoon, omdat hun vriendjes er ook één hebben. Als ouders kunnen we er niet meer van onderuit. Niemand wil hun kind als enige uitgesloten zien. Op deze manier zijn we echter bezig met een gigantisch ongecontroleerd experiment op onze kinderen – het grootste experiment ooit uitgevoerd op kinderhersenen – zonder dat we dat als ouders eigenlijk willen.

Grafieken: Gazet van Antwerpen, mei 2024. Gebaseerd op Apenstaartjaren rapport 2024.

De druk is onhoudbaar, samen sta je sterker

Veel ouders voelen zich machteloos. De druk om je kind een smartphone te geven is enorm. Het is niet iets dat je alleen kunt tegenhouden. Als individuen kunnen we misschien niet veel veranderen, maar samen staan we sterker!

In Groot-Brittannië gaven een paar ouders vorig jaar luid en duidelijk aan: "Enough is enough." Ze begonnen Smartphone Free Childhood UK. Ze besloten pacten te sluiten op klasniveau en duizenden sloten zich aan - ondertussen zijn er 80.000 pacten daar en ligt er een wetsvoorstel op tafel in het Brits parlement. In Nederland, Denemarken, Spanje, Duitsland en de VS organiseren ouders zich tegen de zondvloed van de smartphones. En dat is precies wat wij hier ook kunnen doen! Laten we pacten sluiten – pacten om het telefoongebruik van onze kinderen uit te stellen, zo lang mogelijk.

De Belgische regering heeft recentelijk besloten om "het probleem" verder te onderzoeken, terwijl de feiten al een hele tijd op tafel liggen. Ondertussen weten de sociale mediaplatformen en technologie bedrijven dat veranderingen de winst van hun businessmodellen zou kunnen aantasten. Ze willen helemaal niet dat we actie ondernemen. Maar dat maakt de noodzaak om samen op te staan alleen maar groter.

Tijd om Actie te Ondernemen – Teken een Pact!

Wat kunnen we doen? Kom samen met de ouders van de klas van je kind en maak een verbintenis (pact) op tussen ouders - om het bezit van smartphones door jullie kinderen zo lang mogelijk uit te stellen. Concreet betekent dat: ten minste tot 14 jaar, beter nog - volgens wetenschappers - tot 16 jaar.

In eerste instantie, ga het gesprek aan met je partner, met vrienden, en ga in gesprek met andere ouders op school of in de sportclub. Zie de tips op de toolkit pagina. Motiveer hen om zich te engageren, en een pact te sluiten.

Het is hoog tijd om de gaanbare normen te veranderen, om de druk van technologie van onze kinderen af te houden en een gezondere, meer gebalanceerde toekomst voor hen te creëren.

Waarom is dit nodig?

  • Omdat de wetenschap ons al vertelt wat problematisch is aan smartphones voor kinderen - we weten genoeg wat we moeten doen om onze kinderen te beschermen.

  • Omdat we de grenzen van wat ‘normaal’ is moeten terugbrengen waar ze hoort, dit wil zeggen, geen verslavende middelen voor kinderhersenen.

  • Omdat technologiebedrijven willen dat onze kinderen aan hun schermen hangen om hun businessmodel waar te maken – en wij willen dat niet.

  • Omdat één ouder dit niet voor elkaar krijgt: als je kind het enige is zonder smartphone dan wordt die zeker uitgesloten. Geen enkele ouder wil uitsluiting voor hun kind.

  • Omdat we samen de kracht hebben om een verandering door te voeren.

Wacht niet langer

Wacht niet tot de regering actie onderneemt, dat duurt nog veel te lang. Neem nú je verantwoordelijkheid en bescherm je kind. Omdat de toekomst van onze kinderen niet op de speelplaats van social media hoort, maar in de echte wereld <3 .

Doe mee, en teken een pact met andere ouders!

Hoe werkt een pact?

Het is simpel. Een pact is een soort verbintenis die je aangaat met andere ouders om het telefoongebruik van je kinderen zo lang mogelijk uit te stellen.  Zie hier voor een voorbeeld van zo’n pact. Door een pact aan te gaan weet je dat je kind niet alleen komt te staan, op de speelplaats van het secundair, zonder smartphone.

Vind gelijkgestemde ouders op jouw school

In navolging van de Smartphonefree Childhood beweging in het Verenigd Koninkrijk hebben we gekozen om “Whatsapp Communities” op te zetten die per school kunnen worden georganiseerd. Op het formulier hieronder kan je nagaan of er al zo’n community bestaat op je school en kan je je automatisch aansluiten, of je kan er een nieuwe aanvragen. Je kan een ‘uitnodigingslink’ sturen naar ouders met wie je spreekt die geinteresseerd zijn. Binnen zo’n school Whatsapp Community kan je communiceren met andere ouders op je school die zich ook zorgen maken.

Het voordeel van de Whatsapp Communities per school is dat we een overzicht kunnen houden van hoeveel scholen zich aansluiten, en dit kunnen communiceren naar beleidsmakers toe. Als je school er niet bij staat, contacteer ons dan even. Het pact hou je zelf bij (op papier of online), per school en eventueel per klasgroep. Laat ons graag weten alsjeblief via dit formulier wanneer je een pact aangaat, en over hoeveel kinderen het dus gaat. We zullen ook af en toe om updates vragen, gezien mensen er altijd bij kunnen komen!

KidsUnplugged op jouw school

Via het formulier hieronder kan je een nieuwe KidsUnplugged Community opzetten op je school, of je aansluiten bij een al bestaande Community. Binnen de KidsUnplugged Community kan je communiceren: via het ‘algemeen’ kanaal, of indien van toepassing kan je je ook onderverdelen in klasgroepen. De eerste persoon die de Community aanvraagt wordt de beheerder, en kan nieuwe mensen als co-beheerder aanstellen.

Je kan je school selecteren in de dropdown hieronder. Als je school er niet tussen staat, stuur ons dan de gegevens van de school door via email (info@kidsunplugged.be ), dan maken we er één handmatig aan.

Community heatmap

Update 19 December 2024
Al 81 Communities werden aangevraagd over Brussel en Vlaanderen.
Dat betekent dat op 81 scholen tenminste 1 ouder bezorgd genoeg is om een gesprek te starten met andere ouders, en wil nadenken om een pact op te zetten om smartphone gebruik uit te stellen tot tenminste 14 jaar.