

De makkelijkste en veiligste optie is een internetvrije telefoon, vaak ook een ‘baksteentje’ genoemd. Nokia is hierin een populaire keuze dankzij de betrouwbare batterij, maar er zijn ook andere modellen die inspelen op de groeiende vraag van ouders.
Op de website van Smartphonevrij Opgroeien Nederland staat een overzicht van alternatieven; ook op Smartphone Free Childhood UK vind je verdere tips. Let wel op: sommige modellen zijn momenteel alleen in het Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar.
Toekomst
We kwamen dit bedrijf tegen dat samen met ouders wil werken aan het ontwerpen van een veiliger model voor kinderen. Watch this space!
De vaste lijn geherwaardeerd
Veel internet- en televisieproviders bieden een vaste lijn aan. Hiermee kunnen kinderen eenvoudig bellen met vriendjes en familie als ze thuis zijn.
Lukt het je niet meer om een vaste lijn te installeren - haal dan een ‘baksteentje’ in huis met een pay-as-you-go SIMkaart en doop dat de ‘huistelefoon’ - even makkelijk!
Thijs, papa én IT-expert, heeft een handig stappenplan samengesteld om ouders te helpen hun kind te beschermen als ze al een (Android-)smartphone hebben aangeschaft. Het idee is om de smartphone zo ‘simpel’ mogelijk te maken: een “start” phone. Hij heeft ditzelfde gedaan voor zijn dochter, dus het werkt gegarandeerd. De foto hierboven toont het startscherm van haar telefoon.
Handig is dat je bijvoorbeeld Google Maps kunt toevoegen. Vergeet echter niet je kind te leren hoe het zonder smartphone de weg naar school en terug vindt – zoals we dat allemaal tot zo’n tien jaar geleden deden!
Bekijk hier het stappenplan. Het vraagt wat werk en kennis, dus de internetvrije telefoon, zoals de modellen hiernaast, zijn veel gemakkelijker.
Kun je je kind om welke reden dan ook geen ‘dumb phone’ of ‘start phone’ geven in plaats van een smartphone? Zorg er dan voor dat je zoveel en zo lang mogelijk toezicht houdt op hun digitale activiteiten – dit geldt ook voor gamen en tablets!
- Houd je aan de strengste adviezen: Stel de leeftijd van je kind jonger in dan de werkelijke leeftijd. Vanaf 13 jaar ontneemt Google je anders automatisch overzicht.
- Laat geen sociale media toe tot 16 jaar.
- Kies een simkaart zonder internetdata, bvb via Neibo.
- Stel smartphonevrije ruimtes in: Laat telefoons niet toe op slaapkamers, misschien zelfs niet in de gedeelde ruimtes en zorg dat ze minstens een uur voor bedtijd in een kluisje gaan.
- Om verslaving te vermijden en focus aan te moedigen, laat je best “blokken” toe: het is beter om de smartphone te gebruiken tussen 17u en 17u30, i.p.v. te zeggen “je mag per dag een half uur op de smartphone”.