Bericht aan directie

We maakten een voorbeeldbericht dat je kan delen met de directie. Pas dit gerust aan!

Beste [ ]

U hebt zeker en vast al de vele berichten in de media gelezen en gehoord over de impact van smartphones op de ontwikkeling van kinderen. [Ik/Wij] zijn bezorgde ouders die er graag iets aan willen doen. We hoorden over KidsUnplugged.be - een nieuw Belgisch initiatief om smartphonegebruik bij kinderen uit te stellen tot het einde van het tweede middelbaar (ongeveer 14 jaar) - en willen graag meer actie ondernemen.


Het probleem

Toen we voor het eerst smartphones aan kinderen gaven, begrepen we de impact ervan nog niet. Nu is er steeds meer bewijs dat smartphonegebruik in verband brengt met een reeks schadelijke effecten. Smartphones worden in verband gebracht met angst, depressie en eenzaamheid. Ze zijn een toegangspoort tot pornografie, cyberpesten, kinderlokkerij, gewelddadige en extreme inhoud. Onderzoek toont aan dat smartphones de schoolprestaties beïnvloeden en veel kinderen vertonen tekenen van gedragsverslaving aan hun apparaten.

Smartphones halen kinderen uit de echte wereld. In het Verenigd Koninkrijk besteedt de gemiddelde 12-jarige 29 uur per week - gelijk aan een parttime baan - aan zijn smartphone. Hierdoor blijft er weinig tijd over voor activiteiten in de echte wereld en vaardigheden te leren die nodig zijn voor de overgang naar volwassenheid. Het is niet verrassend dat nieuw onderzoek aantoont dat hoe jonger een kind zijn eerste smartphone krijgt, hoe slechter zijn geestelijke gezondheid is.

En toch lijkt de trend onstopbaar en wordt de leeftijd waarop kinderen hun eerste smartphone krijgen steeds jonger. Veel mensen willen hun kind geen smartphone geven, maar hebben het gevoel dat ze geen keus hebben omdat iedereen er één heeft. Geen enkele ouder wil zijn kind isoleren van zijn leeftijdsgenoten. De oplossing voor dit probleem ligt in een betere wetgeving, maar dit zal tijd kosten, tijd die wij als ouders van kinderen vandaag niet hebben. In de tussentijd ligt onze krachtigste verdediging in het samenwerken en collectief actie ondernemen.

Welke rol spelen basisscholen?

Op dit moment is er geen richtlijn van de overheid over wanneer kinderen een smartphone zouden mogen krijgen. Hier kunnen lagere scholen een belangrijke rol spelen bij het opnieuw instellen van gezondere leeftijdsnormen. Basisscholen zijn vanaf nu expliciet smartphone-vrij, wat erg goed is, maar we kunnen meer doen!

Wat we graag aan u willen vragen:

1. Hulp bij het opzetten van een bredere schoolgroep door ouders via de schoolnieuwsbrief te informeren over het KidsUnplugged.be-Pact. Dit is een eenvoudig digitaal hulpmiddel dat ouders in staat stelt om samen met andere ouders afspraken te maken en smartphones uit te stellen voor hun eigen kind.

2. Gesprekken met andere directeuren van basisscholen en spreek u uit waar mogelijk: tijdens scholenbijeenkomsten, met collega’s, en waarom niet, de media.

In het Verenigd Koninkrijk zijn ondertussen meer dan 110.000 kinderen die deelnemen. Dat is een waanzinnig succes. Het betekent dat voor bijna een miljoen kinderen er minder groepsdruk is om een smartphone te hebben. Het wordt makkelijker voor ouders om samen afspraken te maken over uitstel, wat betekent dat hele groepen leeftijdsgenoten naar de middelbare school kunnen gaan met eenvoudige telefoons in plaats van smartphones. Met ‘dumb phones’ krijgen we slimmere kinderen.

Als schoolhoofden ouders steunen bij het uitstellen van de aankoop van een smartphone, zullen ouders zich zelfverzekerder voelen als ze “nee” zeggen.

Heeft u een half uurtje tijd om dit te bespreken?

Met vriendelijke groet,

[ NAMEN]